Gonoreja

 

Ova infekcija u narodu je poznata kao „kapavac” i „triper”. Veoma je česta i može da prouzrokuje mnoge probleme, naročito kod žena, ako se na vrijeme ne prepozna. Trudnice mogu da prenesu infekciju na bebu prilikom porođaja.

 

Kod muškaraca se simptomi javljaju 2 - 7 dana po infekciji. Počinje kao blaga nelagodnost prilikom mokrenja, a potom se pojavljuje gnojni sadržaj u vidu iscjetka iz otvora na glaviću penisa (karakteristična kap gnoja izjutra poslije ustajanja, “kap za dobar dan”), nakon čega se češće i bolnije mokri, a otvor mokraćne cijevi je crven i otečen.

 

Kod žena se prvi simptomi javljaju kasnije, 7 - 21 dan po infekciji. Često simptoma i nema, pa se obično infekcija otkrije preko muškog partnera. Kod osoba koje imaju analni seks simptomi mogu da se jave i u čmaru – nelagodnost, otok i crvenilo, prolivi i sluzave stolice. Oralni seks nosi rizik od infekcije ždrijela koju prate simptomi upaljenog grla.

 

Infekcija se potvrđuje testovima, a liječenje se sprovodi antibioticima – najčešće injekcijama. Obavezno je liječenje oba partnera istovremeno. Nakon izlječenja, bolest se opet može dobiti nezaštićenim seksom sa inficiranom osobom.

Slični članci

Korisni linkovi