Droge


Droga je prirodna ili sintetička hemijska supstanca koja utiče na promjene u fiziološkim i psihičkim (intelektualnim, emocionalnim i motivacionim) funkcijama. Droga bitno utiče na  mijenjanje ponašanja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji droga je „svaka supstanca koja je u stanju da, kada se nađe u živom organizmu, modifikuje njegovu jednu ili više funkcija i da nakon ponovljene upotrebe dovede do psihičke ili fizičke zavisnosti”.

 

Opojne droge

Pod opojnim drogama podrazumijevaju se proizvodi i supstance prirodnog ili vještačkog porijekla, čijom se upotrebom mogu stvoriti stanja zavisnosti koja mogu da izazovu oštećenje zdravlja, ili na drugi način ugroze integritet ljudi bilo u fizičkom, psihičkom ili socijalnom smislu.

 

Psihoaktivne supstance (PAS) – su hemijske supstance, izrazitog fiziološkog učinka, koje mijenjaju moždane funkcije i dolazi do privremene promjene percepcije, mišljenja, raspoloženja i ponašanja.  To je prirodno ili sintetičko sredstvo koje djeluje na centralni nervni sistem, i dovodi do psihičkih promjena. Dugotrajnim uzimanjem izazivaju bolesti zavisnosti. Neka sredstva su u slobodnoj prodaji, poput alkohola, cigareta i pojedinih ljekova.

Psihoaktivne supstance se mogu klasifikovati prema različitim kriterijumima.

Najčešca podjela je na tri grupe:

 • supstance sa depresivnim (umirujućim) efektima na centralni nervni sistem,
 • supstance sa stimulativnim podsticajnim efektima na centralni nervni system,
 • supstance sa halucinogenim (poremećaj opažanja, iskrivljena slika) dejstvom, gdje se ispoljavaju jake halucinacije.

 

Psihička zavisnost se javlja kod svih vrsta droga. Droga postaje sastavni dio emocionalne i socijalne adaptacije. Kod sindroma psihičke zavisnosti postoji opsesivna sklonost ka uzimanju droga.

 

Fizička zavisnost ne razvija se kod zloupotrebe svih vrsta droga. To je specijalni stadijum adaptacije na drogu, kad ona postane sastavni dio metabolizma ćelija, a podrazumijeva i psihičku krizu.

 

Znaci korišćenja droga: 

 • promjena psihičkog ponašanja;
 • promjena stanja svijesti (pojačana budnost ili pospanost zavisno od toga koja se droga uzima);
 • izmjenjen misaoni tok;
 • ponekad pojava halucinacija;
 • promjena raspoloženja;
 • trajanje ovih promjena je različito od vrste unijete supstance;
 • u slučaju da se uzme prekomjerna doza neke droge, dolazi do predoziranja;

* Do predoziranja najčešće dolazi, kad se miješa jedna sa više vrsta droga, a posebno uz konzumaciju alkohola.

 

Zavisnost od psihoaktivnih supstanci

 • zaokupljenost supstancom;
 • zapostavljanje drugih interesovanja;
 • veliki utrošak energije za nabavljanje supstance;
 • fizički apstinencijalni sindrom kad osoba prekine uzimanje supstance;
 • nastavljanje uzimanja supstance i pored znanja o njenom štetnom dejstvu.

Razne droge, sedativi, opijati, dovode i do fizičke i do psihičke zavisnosti. Uglavnom dovode do stanja psihičke zavisnosti čiji simptomi mogu nekada biti vrlo izraženi i uticati na pogoršanje cjelokupnog psihičkog stanja zavisnika. Dok fizička zavisnost, traje oko nedelju dana ali je veoma intenzivna i jaka, tako da u većini slučajeva zavisnik završi na bolničkom liječenju.

 

Politoksikomanija

Politoksikomanija je veoma česta pojava među mladim ljudima i predstavlja uzimanje više psihoaktivnih supstanci istovremeno, jer kombinacija raznih droga, ljekova i alkohola pojačavaju njihova dejstva. Postoji više razloga za prelaženje na upotrebu više narkotika. Naime, često se dešava da narkotik koji se ranije uzimao ne donosi više željeni euforični efekat, zbog tolerancije koja sve više raste, i u takvim situacijama uzima se jači narkotik. Takođe, jedan od razloga uzimanja novih narkotika i njihovog miješanja je nedostatak sna i problem sa spavanjem, jer to dovodi do konzumiranja različitih sredstava za spavanje koji stvaraju zavisnost. Još jedan veoma čest razlog nastanka politoksikomanije jeste nemogućnost nabavljanja narkotika koji se redovno koristi, usljed nedostatka finansijskih sredstava. Tada zavisnik počinje da koristi druge vrste droga do kojih lakše dolazi.

 

Apstinencijalni sindrom (kriza)

Apstinencijalni sindrom ili apstinencijalna kriza predstavlja grupu simptoma koji se javljaju po prekidu unošenja psihoaktivne supstance od koje je osoba bila zavisna. Početak i tok apstinencijalne krize je vremenski ograničen, i zavisi od vrste i količine supstance koja se uzima.

Apstinencijalna kriza može biti izražena na psihičkom i fizičkom nivou.

Korisni linkovi